Summa sidvisningar

fredag 5 februari 2010

Matematik

Copernicus skrevs 1491 in vid Jagielloniska universitetet i Krakow, där han förutom teologi och medicin ägnade sig åt matematik och astronomi. 1495-1500 studerade han rättsvetenskap vid universitetet i Bologna i Italien. 1497 hade han utnämnts till kanik vid domkyrkan i Frauenburg i Preussen, men stannade fortfarande i Bologna. 1500 kom han till Rom, där han föreläste i matematik och astronomi. 1501 gjorde han ett besök i sin hembygd, men fick förlängd tjänstledighet för att studera medicin och juridik i Padova. Han blev 1503 doktor i kyrklig rätt i Ferrara och lämnade Italien 1505.

Därefter bodde han hos en släkting i Heilsberg i Preussen till dennes död, 1512, och innehade sedan olika befattningar hos domkapitlet i Frauenburg samt vistades en tid i Königsberg i Ordens Preussen såsom läkare hos Tyska Ordens högmästare Albrecht von Brandenburg-Ansbach som var polsk vasall. När högmästaren Albrecht von Brandenburg-Ansbach anföll sin polska länsherre 1520 skickas bla Copernicus i ambassad till högmästaren med krav på att återlämna erövrade städer och territorium. Förhandlingarna bryter dock samman och striderna fortsätter varvid Copernicus anför och ansvarar för försvaret av staden Allenstein (nuvarande Olsztyn) mot de tyska ordensriddarna. 1521 besegrades ordensriddarna grundligt av den polske kungen Sigismund I och Copernicus erhåller fullmakt att representera distriktet Ermland (tyska) / Warmia (polska) i förhandlingarna med ordensriddarna om återlämnandet av erövrade territorier.

Under alla dessa vitt skilda sysselsättningar arbetade Copernicus från sin återkomst från Italien till Polen på sitt stora livsverk De revolutionibus med hans observationer av himlakropparna.

1514 ombads Copernicus av påven att undersöka anledningen till felet i den officiella kalendern. Det hade visat sig att den "julianska" kalender som Julius Caesar infört från Egypten ledde till att årstiderna förflyttade sig. Vårdagjämningen som ursprungligen infallit den 21 mars hade vid denna tid förflyttat sig till den 11 mars. Det berodde på att året i den julianska kalendern var 11 minuter och 14 sekunder längre än den tid ett jordvarv tar runt solen.

2008 kunde ett polskt-svenskt forskarlag efter tre års arbete, med hjälp av DNA-teknik, bevisa att Copernicus' kvarlevor är begravda i katedralen i Frombork i norra Polen – något man tidigare antagit, men ej med säkerhet vetat.[1]

Oe....matte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar